dissabte, 25 d’octubre del 2008

21-10-08 - ANYS 60'S . EL MOVIMENT "MOD"


I EL TEMA PRINCIPAL D’AVUI … PARLAREM D’UN MOVIMENT QUE S’INICIAR ALLA PER ELS ANYS 60 …..LA CULTURA MOD … TRET D’UN ARTICLE DE DANIEL R. CARUNCHO.
SI PARLEM DE L'ESCENA MUSICAL BRITANICA DELS SEIXANTA HEM DE FER UNA MENCION ESPECIAL A LA CULTURA MOD. A DIFERÈNCIA, D'ALTRES MOVIMENTS COM EL HIPPY, EL PUNK O EL SKINHEAD, EL MOD ÉS UN MOVIMENT PRACTICAMENTE DESCONEGUT PER A LA GENT POC POSADA EN AQUESTS TEMES DE TRIBUS URBANES I DEMES. …. LA MUSICA DE LA GENT MOD… UNA MICA ESTRIDENT…. PER A COMENÇAR, DIR QUE LA POLITICA NO TÉ reS QUE VEURE AMB ELS MODS, LA MUSICA ÉS l'UNIC IMPORTANT. L'INDIVIDUALISME, L'ELEGÀNCIA, LES GANES DE DESTACAR I DE PASAR-hO BÉ SÓN ELS TRETS QUE MILLOR DEFINEIXEN AQUESTA CULTURA JUVENIL QUE VA TENIR EL SEU punt àlgid A MITJANs ELS MAGNIFICOS SEIXANTA.
ELS ORIGENES DEL MOVIMENT MOD ES REMUNTEN A LA FI DELS 50. PELS CLUBS DEL SOHO LONDINENC COMENÇAVEN A APARÈIXER NOIS (DE CLASSE TREBALLADORA EN LA SEVA MAYORIA) VESTITS IMPECABLEMENT, AMB VESTITS DE MOHAIR I UN TALL DE CABELL POLIT. EREN ELS MODERNISTES, O MODS, FANATICOS DEL MODERN JAZZ (DE ACI L'ACABAMENT "MOD"). COM DADA CURIOSA, HI HA UNA HIPOTESIS (HI HA MOLTES I VARIADES) QUE SITUA L'ORIGEN DELS MODS EN LA COMUNITAT GAI LONDINENCA, PERÒ AQUESTA TEORIA TÉ MOLT POCA ACEPTACION. HOMOFÒBIA?
AL COMENÇAMENT DELS SEIXANTA ELS MODS VAN ANAR CONVIRTINT-SE POC A POC EN LA CULTURA JUVENIL PREDOMINANT, IMPOSANT-SE SOBRE L'ALTRA TRIBU PER EXCEL·LÈNCIA DE LA EPOCA, ELS ROCKERS, DELS QUALS PARLAREM EN UN'ALTRE PROGRAMA. JA EN ELS 60, ELS MODS VAN PASSAR A ENSENYORIR-SE DE MES ESTILS MUSICALS, A PART DEL MODERN JAZZ: EL RHYTHM AND BLUES, EL SOUL I EL SKA PORTAVEN DE CAP A AQUESTS JOVES TAN SOFISTICATS. DISCOGRAFICAS COM LA MITICA TAMLA MOTOWN O STAX EREN LES FAVORITES..........
Una música amb imatges que poden recrear aquell moment dels MOD...... THE WALL (Pink Floyd)